Dojrzewające mięso – złoto Andaluzji


Andaluzyjska wieprzowina to nie tylko kluczowy element śródziemnomorskiej kuchni, ale również ważny produkt eksportowy. Mieszkańcy Andaluzji mogą pochwalić sie doskonałą w smaku  wędliną dojrzewającą, na temat której przeczytacie poniżej.

Suszone szynki

Będąc w Andaluzji nie można nie spróbować tego przysmaku.Szynki te produkowane są z dwóch odmian świń: Ibérico oraz Serrano.

Ibérico  – to rasa świń, które cechują się ciemnym odcieniem skóry oraz kopyt. Smak i jakość uzyskiwanego z nich mięsa wynika z odpowiedniego sposobu ich hodowli oraz żywienia. Świnie te wypasane są na łonie natury, dzięki czemu mają dużo ruchu, a to z kolei sprawia, że powstająca z nich szynka ma niewielką ilość tłuszczu. Świnie te żywią się naturalnymi produktami, najczęściej są to żołędzie dębu zimozielonego oraz korkowego, jak również znalezionymi ziołami.

Proces dojrzewania: aromat szynki Ibérico oraz jej słodki smak to zasługa niskiego zasolenia oraz wspomnianej wyżej diety zwierząt. Cienkie warstwy tłuszczu zapewniają szynce długi termin przydatności do spożycia oraz sprawiają, że szynka ni wysycha. Proces suszenia trwa od 2 do 3 lat i odbywa się w specjalnych warunkach zapewniających odpowiedni poziom wilgoci oraz temperaturę. Tradycyjnie warunki te spełniają jaskinie górskie, jednak obecnie wielu producentów posiada specjalnie przystosowane do dojrzewania szynek pomieszczenia.

Wartości odżywcze: szynki Ibérico są bogatym źródłem białka oraz witaminy B1 i B6. Dostarczają tez sporą dawkę miedzi, żelaza oraz fosforu.

Serrano – to określenie szynki pochodzącej ze świń o różowej skórze. Nazwa „serrano” oznacza „górski” i związana jest z procesem powstawania szynki wysoko w górach. Świnie tej rasy również mają specjalną, naturalną dietę, dzięki czemu uzyskuje się mięso najwyższej jakości, o niezwykłym aromacie i smaku.

Proces dojrzewania: jak wcześniej wspomnieliśmy, szynka ta dojrzewa wysoko w górach, gdzie panuje odpowiednio niska, sprzyjająca dojrzewaniu temperatura. Zanim jednak poddana zostanie procesowi dojrzewania, ulega ona długiemu procesowi zasolenia oraz suszenia.

Wartości odżywcze: szynki serrano dostarczają dużo białka, jak również witamin z grupy B. Ponadto jest bogata w takie minerały, jak: potas, fosfor, wapń, żelazo oraz cynk. Warto również wiedzieć, iż szynka Serrano doskonale wpływa na układ trawienny, natomiast odpowiednia proporcja kwasu oleinowego reguluje poziom cholesterolu w naszym organizmie.

Suszone kiełbasy

Obok pysznych i aromatycznych szynek ważne miejsce wśród mięs zajmują suszone kiełbasy. Najbardziej popularne to chorizo oraz salchichon.

Chorizo – jest pikantną, wieprzową kiełbasą suszoną na bazie ostrej papryki. Surowe mięso suszone jest przez około 5 miesięcy, po czym, bez dodatkowej obróbki, nadaje się do spożycia jako pełnowartościowe mięso.

Salchichón – podobnie jak chorizo, pochodzi z mięsa wieprzowego, które w surowej postaci poddawane jest suszeniu z dodatkiem ziół i przypraw. Nie jest jednak pikantne.

Fot: www.myspanishinspain.wordpress.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 2 = four