A – pojęcia kulinarne na literę “A”


Aceitunas – oliwki

Acelga – burak liściowy

Achicoria – cykoria

Aguacate – awokado

Ahumado – wędzony

Aqua mineral – woda mineralna

Ajo – czosnek

Al ajillo – z czosnkiem

A la parilla –  z rusztu

A la plancha – opiekany na blasze

Albaricoques – morele

Albóndigas – pulpety

Alcachofas – karczochy

Alcaparras – kapary

Al horno – pieczony

Allioli – majonez z czosnkiem

Almejas – małże

Almendras – migdały

Alumbias – fasola

Anchoas – anchois, sardela

Anguila – węgorz

Arenque – śledź

Arroz a la cubana – ryż ze smażonymi jajkami i bananami

Arroz a la valenciana – ryż z owocami morza

Arroz con leche – ryż na mleku

Arroz con lentejas – ryż z soczewicą

Asado – pieczeń

Atún – tuńczyk

Azúcar – cukier