Przepisy


Tortilla de patatas, czyli hiszpańska tortilla prosto z Andaluzji

Tortilla de patatas, tortilla andaluza, tortilla española. Wszystkie te nazwy służą do określenia wspaniałej hiszpańskiej potrawy. Wielu z nas tortilla kojarzy się z pszennym plackiem. Jednak ta pochodząca z hiszpańskich regionów nie ma z nim nic wspólnego. Jej głównym składnikiem są bowiem jajka oraz ziemniaki. Dziś zachęcamy do wypróbowania prostego […]

tortilla andaluza

caracoles

Caracoles de salsa 1

Sezon na ślimaki rozpoczyna się w Andaluzji wiosną. Wówczas niemal w każdym barze i restauracji pojawia się napis “Hay caracoles”, co oznacza, że w danym miejscu można skosztować ślimaków.  Zazwyczaj podawane są one na gorąco w sosie. Dziś chcemy Wam zaprezentować przepis na ślimaki w sosie po andaluzyjsku.


Ensaladilla Rusa

To pyszna sałatka  z tuńczykiem podawana w formie tapas, czyli startera przed daniem głównym. Przyrządza się ją prosto, a jedna mała porcja jest naprawdę sycąca i może nawet zastąpić porcję obiadową (o ile nie jesteśmy bardzo głodni).

ensaladilla

churros

Churros

Choć przysmak ten znany jest w całej Hiszpanii, to jednak będąc w Andaluzji nie można przejść obojętnie obok budki z tym pysznym smakołykiem. Mowa tu oczywiście o churros – wypiek w formie pręcika, zazwyczaj o kształcie gwiazdki.  


Tarta salada de verduras

Kuchnia andaluzyjska z reguły opiera się na prostych i bardzo pożywnych daniach. Jedną z takich propozycji jest tarta z warzywami, która jest doskonałym pomysłem na przekąskę między posiłkami, obiad czy kolację.

tarta con verduras