Caracoles de salsa 1


Sezon na ślimaki rozpoczyna się w Andaluzji wiosną. Wówczas niemal w każdym barze i restauracji pojawia się napis “Hay caracoles”, co oznacza, że w danym miejscu można skosztować ślimaków.  Zazwyczaj podawane są one na gorąco w sosie. Dziś chcemy Wam zaprezentować przepis na ślimaki w sosie po andaluzyjsku.

Składniki:

2 kg ślimaków
1 gałązka mięty
1 gałązka pietruszki
1 główka czosnku
1 szklanka wina
3 łyżki mąki
Oliwa
Sól, pieprz

Przygotowanie:

Dokładnie myjemy ślimaki. Wkładamy je do garnka  z gotującą się wodą z razem z miętą, dodajemy sól i gotujemy ok. 10 minut od momentu wrzenia.

Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i podsmażamy posiekany czosnek (uważamy, aby się nie przypalił). Dodajemy ślimaki, pieprz oraz pietruszkę. Mieszamy, dodajemy wino, a  następnie stopniowo mąkę i znów mieszamy.  Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


4 × six =

One thought on “Caracoles de salsa

  • Vivaglas

    NIedoceniane w Polsce danie, a jesteśmy jednym z większych eksporterów ślmaków w Europie. Wyśmienite w smaku, choć wymaga przełamia stereotypowego myślenia.