Sezon na ślimaki rozpoczyna się w Andaluzji wiosną. Wówczas niemal w każdym barze i restauracji pojawia się napis “Hay caracoles”, co oznacza, że w danym miejscu można skosztować ślimaków. Zazwyczaj podawane są one na gorąco w sosie. Dziś chcemy Wam zaprezentować przepis na ślimaki w sosie po andaluzyjsku.
Składniki:
2 kg ślimaków
1 gałązka mięty
1 gałązka pietruszki
1 główka czosnku
1 szklanka wina
3 łyżki mąki
Oliwa
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Dokładnie myjemy ślimaki. Wkładamy je do garnka z gotującą się wodą z razem z miętą, dodajemy sól i gotujemy ok. 10 minut od momentu wrzenia.
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i podsmażamy posiekany czosnek (uważamy, aby się nie przypalił). Dodajemy ślimaki, pieprz oraz pietruszkę. Mieszamy, dodajemy wino, a następnie stopniowo mąkę i znów mieszamy. Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut.
NIedoceniane w Polsce danie, a jesteśmy jednym z większych eksporterów ślmaków w Europie. Wyśmienite w smaku, choć wymaga przełamia stereotypowego myślenia.