Churros


Choć przysmak ten znany jest w całej Hiszpanii, to jednak będąc w Andaluzji nie można przejść obojętnie obok budki z tym pysznym smakołykiem. Mowa tu oczywiście o churros – wypiek w formie pręcika, zazwyczaj o kształcie gwiazdki.  Przyrządza się go z ciasta parzonego, które następnie jest smażone w głębokim tłuszczu oraz podawane na gorąco  z płynną czekoladą, posypane cukrem. Dziś chcemy podzielić się z Wami przepisem na churros – wypiek, którego nie może zabraknąć w menu południowej Hiszpanii.

Składniki:
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
1 szczypta soli
1 łyżka masła
Olej
Cukier

Przygotowanie:

W garnku należy zagotować wodę, masło oraz sól.Następnie gotować dalej wsypując energicznie mąkę i jednocześnie mieszając masę, aż uzyska ona gładką konsystencję, a ciasto będzie odchodziło od garnka.

W garnku rozgrzewamy olej, a do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki wlewamy ciasto i wyciskamy prosto do gorącego tłuszczu. Churros są gotowe, gdy nabiorą rumianego koloru.

Po wyjęciu churros z tłuszczu umieszczamy je na papierze, aby usunąć zbędny tłuszcz.
Churros podajemy  posypane cukrem bądź z gorącą, gęstą czekoladą.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


seven + 4 =