Gazpacho prosto z Andaluzji


Kiedy nadchodzą pierwsze słoneczne dni, zdarza się, że znika ochota na gorące zupy. Na topie są wówczas raczej lekkie dania, nie wymagające długich, żmudnych przygotowań. Dla osób lubiących szybkie i proste potrawy, dla tych nieprzekonanych do chłodników lub zainteresowanych kulturą Hiszpanii, idealnym daniem na cieplejsze dni będzie gazpacho – warzywny, orzeźwiający chłodnik z Andaluzji.

Zupa ma same zalety – orzeźwia w gorące dni, jest prosta w wykonaniu i niezwykle smaczna. Podawana na zimno, nie wymaga gotowania ani chłodzenia – w razie braku czasu na schłodzenie, wystarczy dorzucić kostki lodu. Kto by przypuszczał, że surowe warzywa, odrobina octu i oliwy z wyraźną nutą pomidorów może stanowić tak doskonałe połączenie smaków.

Do gotowej zupy można podać dodatki, jak np. drobno pokrojone warzywa, oliwki czy zapiekany chleb. Przepis jest niezwykle prosty.

Składniki:

  • połowa czerwonej oraz połowa zielonej papryki
  • około 100 – 120 g świeżego ogórka
  • połowa cebuli
  • ząbek czosnku
  • 400g świeżych, dojrzałych pomidorów
  • około 60 ml oliwy z oliwek
  • 30 ml czerwonego octu winnego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Umyte i przygotowane wcześniej warzywa zmiksuj blenderem, dodając ocet i oliwę. W zależności od preferencji, dopraw odpowiednią dla siebie ilością soli i pieprzu. Po przygotowaniu zupy, przelej do salaterki i odstaw na co najmniej 4 godziny do lodówki. Jeśli chcesz dodać do zupy więcej warzyw, umyte i drobno pokrojone podaj w osobnych miseczkach. Bezpośrednio przed podaniem posyp posiekanymi warzywami lub podaj bez dodatków.

W hiszpańskich restauracjach można znaleźć wiele wariantów podawania zupy, jak np. te o idealnie skremowanej konsystencji lub z kawałkami warzyw. W zależności od preferencji, można dostosować gęstość swojego gazpacho. Dla osób preferujących rzadkie zupy, idealnym rozwiązaniem będzie dodanie odrobiny wody. Dla tych, dla których chłodnik oznacza bardzo zimną zupę, polecamy zmiksować składniki z kostkami lodu. Efekt końcowy zależy od kreatywności przygotowującego, zatem do dzieła!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


7 − = three