Glossary Group: Słownik kulinarny

Znajdziesz tu opisy potraw, dań, napojów i innych składników używanych w kuchni hiszpańskiej.


B – pojęcia słownikowe na literę “B”

Bacalao al pil pil – dorsz w sosie czosnkowym Batido – koktajl mleczny Bebidas – napoje Berenjeras – bakłażany Besugo al horno – leszcz pieczony Bistec de ternera – befsztyk z cielęciny Bonito – ryba podobna do tuńczyka Boquerón frito – sardela smażona Brazo gitano – rolada (ciasto) Brocheta de […]


A – pojęcia kulinarne na literę “A”

Aceitunas – oliwki Acelga – burak liściowy Achicoria – cykoria Aguacate – awokado Ahumado – wędzony Aqua mineral – woda mineralna Ajo – czosnek Al ajillo – z czosnkiem A la parilla –  z rusztu A la plancha – opiekany na blasze Albaricoques – morele Albóndigas – pulpety Alcachofas – […]