Ocet jest jednym z najczęściej stosowanych w kuchni dodatków. Wykorzystywany jest jako przyprawa, ale również jako środek konserwujący. doskonale pasuje do sałatek, owoców morza, a także warzyw oraz dań z majonezem.
W Hiszpanii ocet produkowany jest głównie z wina. Zatem jakość octu zależy w ogromnej mierze od jakości wina.
Ocet produkowany w Andaluzji posiada dwa Chronione Świadectwa Pochodzenia: Vinagre De Jerez oraz Vinagre Condado De Huelva.
Vinagre De Jerez to pierwszy ocet winny w Hiszpanii, który otrzymał Świadectwo Pochodzenia.
Ocet ten uzyskuje się poprzez fermentację wina D.O. Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda, a także D.O. Sherry-Xérès-Sherry .
Ważnym czynnikiem produkcji octu z Jerez jest sposób jego leżakowania, bowiem musi on spędzić co najmniej pół roku w dębowych beczkach o maksymalnej pojemności 1000l.
Ocet ten jest produkowany z takich gatunków winorośli, jak Palomino Fino, Palomino de Jerez, ale czasem można również spotkać się z jego produkcją na bazie Moscatel czy Pedro Ximénez.
Ocet winny Vinagre de Jerez dzieli się na trzy rodzaje ze względu na okres dojrzewania:
- Leżakowanie minimum 6 miesięcy – Vinagre de Jerez
- Leżakowanie minimum 24 miesiące – Vinagre de Jerez Reserva
- Leżakowanie minimum 10 lat – Vinagre de Jerez Gran Reserva
Vinagre Condado De Huelva to drugi w Andaluzji ocet winny, mogący pochwalić się świadectwem pochodzenia. Produkowany jest w wyniku fermentacji wina D.O. Condado de Huelva (odmiana Zalema). Ocet ten również dojrzewa w dębowych beczkach, lecz o maksymalnej pojemności 650l.
Ocet winny Vinagre Condado De Huelva dzieli się na trzy rodzaje ze względu na okres dojrzewania:
- Leżakowanie od 6 do 12 miesięcy – Solera
- Leżakowanie ponad 1 rok – Reserva
- Leżakowanie ponad 3 lata – Añada
Ocet winny z Andaluzji może poszczycić się najwyższa jakością i jednocześnie niepowtarzalnym smakiem.
Obecnie można go już kupić również w Polsce.
Źródło zdjęcia: www.spain.info