Andaluzja uznawana jest za stolicę oliwy z oliwek. To właśnie w tym regionie skoncentrowanej jest 80% produkcji w skali całej Hiszpanii. Sady oliwne zajmują tam bowiem ok. 1.5 ha powierzchni. Drzewka oliwkowe mają swoje odmiany różniące się między sobą cechami fizycznymi i walorami smakowymi.
Odmiana:
- picuda – występuje na terenie prowincji Kordoba. Charakteryzuje ją delikatny smak, a miąższ owoców jest jędrny,
- picual – charakterystyczna głównie dla prowincji Jaén. Jej cechami charakterystycznymi jest lekko gorzkawy posmak, mięsisty owoc, a także odpowrność na zmienne warunki klimatyczne,w tym na przymrozki,
- hojiblanca – odmiana specyficzna dla prowincji Malaga oraz Kordoba. Cechuje się twardym miąższem, mocno zielonym kolorem oraz dużych rozmiarów pestką. Ponadto w jej smaku jest wyczuwana gorycz oraz nieco pikantna nuta.
Fot:http://aceitesacanto.com