Wino w Andaluzji


Każdy, kto kocha wino, nie mógłby przejść obojętnie obok tego produkowanego w Andaluzji.  Południe Hiszpanii, dzięki swemu zróżnicowanemu klimatowi oraz warunkowym glebowym w poszczególnych regionach winiarskich może się poszczycić ogromną różnorodnością win.

Wyróżnia się tam cztery obszary produkcji tego trunku:
DO MÁLAGA I SIERRA DE MÁLAGA

DO Málaga posiada Chronione Świadectwo Pochodzenia od roku 1933. Na obszarze tym produkuje się wina, głównie typy de licor. Powstają one z odmian Pedro Ximénez i Moscatel.  Oprócz nich dużą część produkcji stanowią wina naturalnie słodkie.

Sierra de Málaga uzyskało Chronione Świadectwo Pochodzenia w roku 2001, a głównym kierunkiem produkcji  jest bogata oferta win białych, różowych oraz czerwonych.

DO MONTILLA – MORILES

Obszar ten leży w  prowincji Kordoba, a ¾ produkcji win pochodzi z upraw szczepów Pedro Ximénez. Do najbardziej popularnych win tego obszaru należą Fino, Amontillado i Oloroso (typ generoso), Palo Cortado, Raya, Pale Dry, Medium, Cream i Pale Cream (typ generoso licor) i Pedro Ximénez i Moscatel (słodkie).

DO CONDADO DE HUELVA

Obszar ten, znajdujący się na terenie prowincji Huelva, posiada Chronione Świadectwo Pochodzenia od 1962 r. Większość produkowanych tam win pochodzi ze szczepu Zalema. Najpopularniejsze wina tego regionu to Condado de Huelva Joven, Condado de Huelva (wina białe), Condado Pálido, Condado Viejo (typ generoso) oraz pale dry, medium, cream i pale cream (de licor).

Andaluzja to nie tylko wyżej wymienione obszary produkcji wyżej wspomnianych win. Region ten słynie bowiem z doskonałej brandy produkowanej w prowincji Kadysk, a  w szczególności w miejscowościach Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María oraz Sanlúcar de Barrameda. Sekretem produkcji tej niesamowicie smakującej brandy jest zastosowanie odpowiedniej metody wykorzystującej właściwości drewnianych beczek, w których odbywa się proces jej dojrzewania.

Średni czas dojrzewania poszczególnych rodzajów brandy przedstawia się następująco:

Od 6 m-cy do 1 roku – Brandy de Jerez Solera
Od 1 do 3 lat – Brandy de Jerez Solera Reserva
Od 3 do 10 lat – Brandy de Jerez Solera Gran Reserva

Warto jednak widzieć, iż w Andaluzji występuje jeszcze około 30 innych regionów, gdzie produkuje się wino.  Są to równie doskonałe wina stołowe oraz regionalne, a ich produkcja sięga wiele dziesiątków lat wstecz i jest kontynuacją tradycji na poszczególnych terenach.

Będąc w Andaluzji warto próbować różnych gatunków win ze względu na bogactwo smaku, jakie one oferują.

Źródło informacji:  www.extenda.pl