Salmorejo


Sycące i orzeźwiające danie pochodzące z Kordoby.  Salmorejo  jest chłodnikiem, który można serwować z różnymi dodatkami.

Składniki (na 5 porcji):

500 g okruszków  z delikatnie czerstwej bułki
1 kg dojrzałych pomidorów
4 ząbki czosnku
4 łyżeczki octu winnego
Oliwa z oliwek
Sól

Przygotowanie:

Okruszki bułki dokładnie rozdrobnić. Pomidory obrać ze skórki i zmiksować na gładką masę wraz z okruszkami oraz czosnkiem. do powstałej pasty dodać ocet, posolić do smaku oraz miksując dodawać tyle oliwy, aż masa osiągnie konsystencję gęstego sosu.

Chłodnik podawać udekorowany szynką Serrano oraz ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo.

Źródło zdjęcia: www.igloocooking.blogspot.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


nine − 6 =