Tarta salada de verduras


Kuchnia andaluzyjska z reguły opiera się na prostych i bardzo pożywnych daniach. Jedną z takich propozycji jest tarta z warzywami, która jest doskonałym pomysłem na przekąskę między posiłkami, obiad czy kolację.

Składniki:

Na spód:
1 szklanka mąki
75 dag masła
1 jajko
Szczypta soli
Na nadzienie:
Warzywa: cukinia lub brokuł, por lub cebulka, szparagi itp.
Pomidor
2 jajka
50dag startego żółtego sera
140ml śmietanki 18%
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz, bazylia suszona

Przygotowanie:
Ciasto: mąkę ugniatamy z masłem, sola oraz jajkiem aż do uzyskania plastycznej, jednolitej konsystencji. Rozwałkowujemy na płaski placek i chowamy do lodówki na 0.5 godziny. Po tym czasie ciasto wykładamy do formy na tartę, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 10 minut.

Nadzienie: Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy starty ser, sól, pieprz oraz bazylię.  Warzywa (oprócz pomidora) kroimy na plasterki i smarujemy oliwą. Odstawiamy na ok. 10 minut.
Gdy ciasto będzie podpieczone, układamy na nim warzywa, zalewamy masą jajeczno-serową, a następnie układamy półplasterki pomidora. Całość pieczemy ok. 25-30 minut.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 3 = five