Tortilla de patatas, tortilla andaluza, tortilla española. Wszystkie te nazwy służą do określenia wspaniałej hiszpańskiej potrawy. Wielu z nas tortilla kojarzy się z pszennym plackiem. Jednak ta pochodząca z hiszpańskich regionów nie ma z nim nic wspólnego. Jej głównym składnikiem są bowiem jajka oraz ziemniaki. Dziś zachęcamy do wypróbowania prostego przepisu na andaluzyjską tortillę de patatas.
Składniki:
4 jajka
2 ziemniaki
1 papryka zielona
0,5 papryki czerwonej
0,5 cebuli
1 chorizo
Oliwa z oliwek
Sól
Przygotowanie:
Ziemniaki oraz paprykę i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz i smażyć w nim ziemniaki aż się lekko zarumienią. Około 1-2 minuty przed końcem smażenia dorzucić posiekaną w kostkę cebulę. Następnie wyciągamy łyżką cedzakową.
Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć paprykę oraz pokrojoną w kawałeczki chorizo.
W misce ubijamy trzepaczką jajka z odrobiną soli. Dodajemy ziemniaki z cebulą oraz paprykę z chorizo i całość mieszamy.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy i następnie wlać masę jajeczną. Smażyć na niewielkim ogniu co jakiś czas delikatnie podważając brzeg i pozwalając spłynąć masie jajecznej z wierzchu pod spód.Następnie przy pomocy talerza obracamy tortillę na drugą stronę i smażymy dalej. Tortillę zapiekamy tak długo, aż będzie zarumieniona z obu stron (ok. 8 minut całość).
Podajemy na gorąco polaną oliwą z oliwek.
Wariacji związanych z tortillą jest naprawdę wiele. Można spotkać tortille z dodatkiem pomidorów, zielonego groszku, serów. Każda metoda i każdy pomysł dozwolony. Ale najlepsza oczywiście jest ta przygotowana z oryginalnych andaluzyjskich produktów.